V.28

Jaa, kanske man ska uppdatera vilken vecka man är i också ;P

Du är på dag 192 av 280. (68,6%).
Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 2 fulla dagar (v27+2).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tis 10 mar 2009
Du har 88 dagar kvar till förlossning.


                                
      Suddig bild på en suddig Sofie med inneboende.



Vecka 28 - 10 dec - 16 dec 2008
Kroppen: Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Blodsocker: Vid förhöjda sockervärden görs ofta ett belastningsprov för att testa glukostoleransen. När man är gravid kan man få en lindrig form av graviditetsdiabetes som i regel brukar gå bort efter förlossningen.
Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditen. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och kan då kan den gå upp 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös

Lucia

Idag är det Lucia, men jag lär inte få se något Luciatåg idag. Börjar jobba kl 13:30 till kl 20 ikväll, sen lär man vara slut och hamna i säng direkt.

Jag har ju fyllt hela 25 år i förra veckan! Av Anton fick jag en eltandborste ^^ En slant att köpa mammabyxor av svärföräldrarna. Av mamma fick jag en jättefin ljusstake och ett par supersöta supersköna tjocksockar som går upp till knäna och av far min fick jag en blombukett och en slant.

Hos barnmorskan som vi var hos förra veckan såg allt bra ut, järnvärdet hade sjunkit till 117 men ingen anledning att börja knapra på järntabletter också mätte hon magen för första gången. 25 cm mätte den =) Nästa besök är den 22:a december.
 
Besöket på förlossningen var intressant och spännande. När vi hade anlänt så var det ett litet liv som nyss hade kommit till världen. Men inga skrikande kvinnor eller så, det var väldigt lungt och tyst när vi var där. Jag tror Anton kände sig lite lättad över att få åka dit så han vet tills det verkligen är dags vart han ska ta vägen nånstans ;)

Jag var även hem till Övik i veckan och hälsade på. Alltid lika mysigt och skönt att få åka hem ibland och få träffa mamma och familjen. Vi bakade lussekatter och drack glögg bla. Var på stan tre dagar i rad, en dag med mamma, en dag med Sandra och en dag med lillebror Jafar och mamma. Jag och Anton ska ner till Övik nästa vecka också hade vi tänkt och hämta hem lite bebisgrejer ;D

Igår var jag hos tandläkaren igen, förra gången tog hon bort tandsten och gjorde dom rena och fina men den här gången kollade dom om jag hade några hål. Med tanke på att jag inte varit hos tandläkaren på en massa år och under dessa år så har jag druckit dricka en till två gånger per dag plus att jag har varit hemskt slarvig med tandborstningen, så trodde jag att varannan tand behövde lagas och minst två rotfyllas. Hör och häpna! Ett hål hade jag! Ett hål i en visdomstand som vi ändå bestämde oss för att dra senare när bebis har anlänt. Hur detta har gått till vet jag inte men jag gissar på tur, enorm tur att inte mina tänder är i sämre skick... Men man ska inte alltid lita till turen utan nu är det tandborstning två gånger per dag som gäller, två minuter morgon och två minuter kväll plus tandtråd. Och minskning på drickandet.

Det var sista gången på föräldragruppen igår också. Det pratades lite om ammning och den första tiden efter barnet är fött. Dom visade även hur man badar en bebis, om navelstumpen, hur man kan behandla skorv och torsk.

Hmm, jag måste nog uppdatera oftare så det inte blir värsta novellerna för varje gång jag skriver här :P

Snöat har det gjort rätt mycket här. Jag tycker det är så himla mysigt när det snöar och snön ligger tjockt på träd och gren. Ibland får jag sån lust att springa ut och slänga mig i snön och göra snöänglar som man gjorde när man var mindre.
Jag får passa på att göra det när jag åker till Graninge över jul.
Det verkar som att det har ordnat sig för min del iallafall, detta juldilemma. Det finns en som kan ta hela mitt pass den 23:e men då gäller det att dom godkänner det också. Eller så får jag be någon av dom som jobbar kväll om dom kan börja tidigare så jag kan gå lite tidigare så jag kan ta buss till Övik så det inte hinner bli så vansinningt sent till vi anländer till Graninge. Jag önskar och hoppas att det går bra att min arbetskamrat kan ta mitt pass, då kan jag ju åka hem redan den 22:a för då slutar jag ju ändå kl 15. Håll fingrar och tår för mig. Då blir det en extra glad Sofie till Jul!

Näe tro om jag ska ta mig något att äta. Jag har en riktig vilding i magen ^^

Ha det gott!


Namn: Sofie Vettersand
Bor: Umeå
Född: 1983·12·02
Civilstatus: Lever livet med Anton
Barn: Ellie som föddes med akut kejsarsnitt i v.29+5 den 29 december 2008 och ett litet knyte i magen som är beräknad till den 4 augusti 2011.


RSS 2.0