Update: Detta har hänt...

På fredagen så var Ellie så pass pigg att vi tog det beslutet att hon skulle få fara på Mora Träsk. Det var roligt, dock var hon lite hungrig och trött så det vart en del gnäll och grin innan det startade och mot slutet. Men i det stora hela var det en lyckad kväll.
Därefter åkte vi till Ö-vik och familjen.

I lördags åkte jag, Anton, storasyster Sara med familj och tittade på Idolerna. Vi hade fått platser längst upp... allra längst upp. På mindre än en halv minut hade jag hunnit få svindel och den otäcka ilningen i benen och tog mig ner för den branta trappan med ett krampaktigt tag om relingen så fort som jag kunde.
Har aldrig varit med om just den där känslan som höjdskräck kan inbringa. Vi hade tur och fick platser längre ner och med ett stadigt tag om Antons arm kunde jag ändå avnjuta konserten.
Det var roligt att få komma ut och göra något annat.

Igår spenderade jag dagen med att må kasst och idag så hängde jag med lillebror till tandläkaren och sedan gick vi en sväng på stan. Det var trevlig att få umgås lite med bror också som annars mest sitter vid datorn och nördar Wow ^^

Just nu är Ellie i upplösningstillstånd av okänd anledning så det är väl bäst att jag tar reda på henne innan fler hamnar i upplösningstillstånd..

Vinterkräksjuka

Ellie är fortfarande inte helt återställd. Ont i magen och diarré och igår kräktes hon igen. Eftersom det gått närmare 5 dagar sedan hon blev sjuk ringde jag sjukvårdsupplysningen i morse för att höra vad dom hade att säga och enligt dom är hon magsjuk, förmodligen vinterkräksjuka, vilket var det jag hade befarat. Jag fick lite olika tips om vad vi kunde ge henne osv. Men jag känner ändå en oro då det gått så många dagar. Hon har ätit lite yoghurt idag sedan dricker hon mest vatten och proviva. Nu ska jag göra egen vätskeersättning och se om jag lyckas få i henne det.
Vet inte hur jag ska göra i morgon, skulle så gärna vilja ta med henne på Mora Träsk men det gå ju inte om hon är sjuk. Vet inte om jag vågar åkta till Ö-vik och riskera och smitta ner dom där...

Jag tackar alla gudar och gudinnor att jag har fått hålla mig frisk (peppar, peppar, ta i trä) och hoppas att det fortsätter.
Men det är så synd om trollet när hon får så ont att hon inte kan sitta still och inget kan jag göra för att lindra det heller. Men det är väl bara att härda ut så borde det ge med sig snart, helst igår...
Får se hur hon mår fortsättningsvis idag och i morgon.

Nu ska jag ut i tvättstugan och ha mitt roliga där.




Sjukstuga

Har inte orkat uppdaterat på några dagar då trollet har varit sjuk och är fortfarande hängig.
Det började i söndagsmorse med att hon kräktes runt 05.30 tiden och upprepade detta 3 gånger till under dagen, feber och diarré på kvällen/natten. Feber och diarré igår och räserbajs idag. Nu återstår det att se om jag eller Anton insjuknar också. Vill inte, vill inte, vill inte!!!
Ska ju på Mora Träsk på fredag och sen fara till Ö-vik och hälsa på familjen och gratta storasyster som fyllde jämt den 19:e.
Missade ju födelsedagsfesten förra helgen pga jobb :(
Men, men...  bara att hoppas på det bästa.

Idag har vi städat bort julen iallafall (ack så skööönt!), och dammsugit och skurat och varit och inhandlat lite lukta-gott grejer till lägenheten. Just nu doftar vårat hem som en sjöbris... eller havsbris... whatevva! Gott luktar det iallafall.

Paketöppning på Ellies tvåårsdag.

 

 



Baa, mäe och moschna bäbä

Ellie tappar sin macka på golvet och utropar ett högt Baaaa! Och jag börjar analyserar detta Baaa!
Kan det vara så att hon, som sin kusin, snappat upp svordomen fan?
Det är inte första gången hon säger så, det har nämligen hänt tidigare att hon tappat något och sagt samma sak. Nåväl, jag känner att det inte är hela världen, om än önskvärt, att jag och Anton kunnat hålla inne med våra svordomar och inte fört över dessa till vår dotter i så unga år. Lära sig svära gör dom ju förr eller senare, men hellre senare än förr kan jag tycka.

Hon har en förkärlek att springa nakenfis här hemma också. Nämner jag ens ordet blöja så skakar hon frenetiskt på huvet och säger Määäe. Så nu har vi ett ypperligt tillfälle att börja med potträning. Hon tycker det är roligt att sitta på pottan, dock har hon ännu inte gjort några behov där, bara fisit än sålänge.
Hon måste alltid följa med mig när jag ska på toa, och alltid så sätter hon sig på pottan, krystar lite grann för att sedan ta lite papper och torka sig. Måste vara en tidsfråga innan det verkligen händer grejer i denna potta. Skulle vara rätt skönt om hon är sånär blöjfri när lillsyskonet anländer.

Annars är hon sådär lagom jobbig som kräver ständig uppmärksamhet, särskilt av mig. Matvägrar gör hon också. Det enda som i princip går ner nu är mackor, mackor och mjölk.

På fredag kommer Mora Träsk hit och vi har bokat biljetter till deras show. Hon älskar dom och Mora Träsk går nästan nonstop här hemma. När Ellie säger Moschna bäbä då vet man att det är dags att "hä" igång Mora Träsk.

Ellie har gjort sig fin med Hello Kitty lyspyl hon fick i julklapp.

 

 




v.13

Upptäckte att jag har gått in i v.13 (12+0) idag. Fortfarande är jag rätt trött och är nästan konstant hungrig, en jobbig hunger som övergår till illamående om jag inte äter något rätt snart. Vilket jag inte alltid gör då jag ibland inte alls är sugen på något och ska jag äta något så ska det gå snabbt att fixa. Det blir mycket frukt, yoghurt och smörgåsar. Och som förra graviditeten så är jag känslig för dofter, en del får mig att vilja köjas. Brösten ömmar och vuxit till sig en del också. Till Ellies stora förtjuselse ^^

Så här står det att läsa om v.13:

Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

Det var nog mest inbillning men jag tyckte mig känna några rörelser igår kväll när jag hade gått och lagt mig. Spännande! Men jag avvaktar några veckor innan jag kan känna mig säker på att det var fosterrörelser jag kände.

Än är det ingen mage att tala om, jag är mest svullen. Men igår morse

när jag låg i sängen och var rejält kissnödig så framträdde in liten hård kula på magen :)

 

 



Det här med att amma

På ett visst forum så kommer det upp trådar ibland som handlar om amning och att det skulle vara både äckligt och perverst om man ammar sitt barn om barnet skulle vara äldre än ett år.
Men säger inte det mer om den eller de personerna som tycker det än om de som väljer att amma sina barn längre än 6 månader?
Det känns som att dessa personer har en sådan sexuell syn på bröst och måste nästan anta att man får någon sexuell njutning av att amma sitt barn (?), (fick dom det kan man ju undra). Men det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Herregud!
Det kan väl inte finnas något mer naturligt än att just amma. Vi kvinnor har ju bröst enkom för just det ändamålet. Sen är det väl skitsamma om man väljer att amma i 3 månader eller i 3 år. Det är väl ändå upp till var och en. Sen finns det dom som väljer att inte amma alls och de som inte kan amma pga olika orsaker, men de är inte sämre mamma för det.

Ellie är nu 2 år och 1 månad och vill hon snutta (eller nunu som hon själv säger) så får hon självklart det. Oftast är det på kvällen när hon känner sig trött eller när hon ska sova, ibland på nätterna också då hon sover i våran säng. I och med att det vart som det vart när hon föddes kändes det extra viktigt för mig att åtminstone få amma henne, vilket jag inte fick göra på några veckor pga att hon var prematur. Dock planerade jag aldrig att hon skulle amma så länge som hon nu gjort. Men jag resonerar som så att hon kommer sluta snutta när hon vill. Och så är det med det!
Sen får okunniga, fördomsfulla människor med snedvriden syn på amning tycka precis vad dom vill.

Det säger mer om de personer som tycker det är perverst och äckligt med

att amma än de som väljer att amma längre än 6 månader...

Bildkälla google





Leos lekland

Där har vi varit idag. Vi hade superkul och alla var utslagna när vi kom hem. Tröttast var nog Anton som inte hade sovit på hela natten. Ofrivilligt. Dock var det varken jag eller Ellie som höll honom vaken utan det lyckades han med alldeles själv. Jag tycker han ska kontakta vårdcentralen då han har haft svårt för att somna ett tag, men Anton är som karlar brukar och bara rycker på axlarna och hoppas på det bästa.

Jag lyckades somna sittandes i soffan strax efter att Ellie och Anton gick och la sig klockan åtta. Vaknade lagom till filmen 27 Dresses på nya kanalen tv 11, poppade lite popcorn och nu sitter jag här samtidigt som jag tittar på Cheaters på samma kanal :P
Råkade salta mina popcorn lite väl mycket så nu är jag pre-tty törstig. Fantiserar om ett iskallt glas med vatten. Mmmm...

Lägger upp lite bilder från idag.


Nu: hinka i mig vatten och sen sova.



Var är min energi?!

Jag förstår inte... Var finns min energi, ork och motivation?
Är det pga årstiden, kosten, bristen på motion, vad?
Det går väl förhoppningsvis om sig. Kanske beror det på att jag sover så dåligt. Sover och vaknar, somnar igen, vaknar...igen osv, osv. Med den följden att jag drömmer konstigt och kommer ihåg mer än vad jag brukar göra.

Som inatt drömde jag om Graninge, men det såg inte alls ut som Graninge. Sjön fanns och spegeldammen men där fanns också en massa åar och bifloder i ett avancerat system där man kunde färdas och en massa gammla träbroar. Där brunnen står bakom kvarna var en stor stenbyggnad som invändigt var fylld med guld på väggarna och gammla egyptiska symboler. Tydligen hade egyptier varit där och byggt denna byggnad. Jag kunde för mitt liv inte förstå varför inte fler färdades till Graninge för att få uppleva och se detta. Jag skyllde på Sollefteå kommun som var så inkompetenta att dom misslyckas med att marknadsföra detta underverk och få fler turister dit. Bara ett fåtal människor var där, de flesta äldre och jag övetalade en senil gammal dam att ta sig en titt där inne, men hon vände nästan på en gång.

Ibland har jag återkommande drömmar, särskilt om ett hus. Det är inte alltid samma hus men alltid ett rum på övervåningen som det spökar i. Jag vågar aldrig gå in i det rummet. Ja, jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet om mina drömmar känns det som.

Baah! Näe, ska göra ett ryck nu och börja röja lite här hemma.

I stenbyggnaden i bakgrunden var den byggnad

som egyptierna hade byggt, enligt min dröm ^^

bildkälla google



Tisdag.

Trött, trött, trött... Trots att jag fick sovmorgon idag. Och inte har man gjort någon nytta heller, och absolut inget av de onda måsten som måste göras. Hushållssysslorna. Anton gjorde en kraftansträgning och plockade ur diskmaskinen, jag lovade att plocka i den. Än är det inte gjort. Orkar.Inte.Nu. Vill helst bara sova. Helst i en hel vecka. Hoppas denna trötthet snart ger med sig.

Iallafall så har vi varit förbi EM och Mio och kikat på matmöbler och en säng till Ellie.
Säng till Ellie så hon förhoppningsvis kan börja sova själv och flytta in i sitt rum igen och matmöbler pga den växande familjen. Önskar dock att vi hade Ikea betydligt närmare än vad vi har.
Vi hittade några potentiella sängar till trollet men matbord var det sämre med.

Tror jag ska byta plats med Anton i soffan så jag får ligga och vara ännu mer lat så får han ta över datorn.

Två trötta kusier som myser hos moster Mariam

 

 



"Utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö"

När jag blev gravid med Ellie har jag inget minne utav att jag hade större problem med att sluta snusa. Det dummaste jag gjorde var ju att börja igen. Jag har tidigare dömt andra människor som varit så "dumma och onödiga" som börjat snusa eller röka igen ett tag efter graviditeten. Och så är man lika dum, onödig och karaktärslös själv.

Problemet nu är att jag har så otroligt svårt att sluta igen. Pyret i magen borde vara motivationen att få mig att sluta. Till mitt försvar måste jag säga att det är max två snusar per dag jag tar om ens det, men ändock. Ibland tänker jag som så att när jag väntade Ellie så gjorde jag ALLT efter regelboken, var noga med vad jag åt, slutade snusa osv osv. Ändå gick det åt skogen (ok, inte allt, trots 10 veckor förtidigt slutade allting gott). Men om jag gör saker lite annorlunda nu kanske det slutar annorlunda (jo, jag är skrockfull). Målet är ju självklart att jag SKA sluta snusa, startsträckan har bara tagit längre tid. Och tar man en titt på min egen mamma som rökt genom alla sina 7 graviditeter, utan komplikationer och konstigheter så kanske en eller två snusar inte gör SÅ mycket. Och självklart får jag extremt dåligt samvete om jag tar en snus. Anton hade gärna fått sluta snusa han också, så vi kan motivera varandra. Men inget jag skulle kräva av honom.

Nej, snusfri ska jag bli och det snart!

Bild från google.



Ordbajseri

Idag har jag och trollet och jag varit ute i snön och härjat, nu smälter vi bara lunchen och sen blir det nog en middagslur för oss båda.

Skulle verkligen behöva stöka undan julen, men det är så trist och det man inte gör idag kan man alltid göra i morgon, eller hur var det nu?
Skulle egentligen behöva göra en massa saker, som att dammsuga och skura, tvätta men nu när man väl är ledig vill jag bara njuta av det. Eller så är jag bara lat...

New Slang - Pickin' On Series (The Shins cover)



Slut

Nyss hemkommen från jobbet.
Anton fick köra mig till Statoil så jag fick köpa mig något att äta, var superhungrig.
Kunde egentligen ha ätit något på jobbet men var inte alls sugen på något där, konstigt nog.

Ellie är uppe och nattsuddar, ville inte sova förrens jag kom hem tror jag, eller vill tro iallafall.
Nu sitter hon och sliter i mina kläder och vill "nunu", hennes egen benämning på att snutta :P

Ska snart krypa till kojs med trollet. Är ledig i morgon och på tisdag, skööönt!

Trollet när vi var i Ö-vik.




En stilla fundering

Jag tycker om att spela spel, tv-spel, data-spel, familjespel, brädspel...you name it!
Mest gillar jag sådana spel man måste tänka och aktivera hjärnan lite extra och läskiga spel a la Silent Hill och Project Zero. Men jag tycker det görs alldeles för få sådana spel som har allt det där.
Och jag fullkomligt älskar dom gamla spelen som Kings Quest, Monkey Island och Broken Sword.

Varför görs inte sånna spel idag?
Så tråkigt tycker jag... Nu är det mest skjuta, döda, spränga, splatter och en jäkla massa bilspel = boooring!

Tacka vet ja Monkey Island!

 

Ska passa på att gejma lite innan trollet kommer hem.

 



Fänx maj der sistär! ♥

Hon är förjäkla duktig min älskade syster! Tack, tack, tack och åter tack!

Det var ju tur att Anton diggade val utav Daemons bild iaf ;P
Och glöm nu inte bort att kika på hennes hemsida som hon har för sin designverksamhet!

Jag skäms för att säga det men jag är så gott som nyvaken... Trots att jag gick och la mig kring halv ett igår.
En orsak kan ha att göra med att jag jobbade kväll igår plus att Ellie har varit hos sin farmor och farfar denna helg. Vet jag att jag kan sova utan förhinder, då ser jag banne mig till att sova ohämmat. Men det är lite jobbigt att inse att man sovit bort halva dan och man får lite lätt ångest.

Nu överväger jag att spela lite Broken Sword 3 eller Monkey Island 4 eller om jag bara ska sitta och fisa i soffan och titta på tv eller dra igång en film innan jobbet börjar. Decisions, decisions! Så mycket att välja på.


Devinia skriver

Idag fick jag ett sms utav Sofie, hon skrev "Hej Sussiprupp! Om du har tid och lust och ork skulle du vilka fixa en ny bloggdesign till mig? :-D Pretty please ;-) Gullegull och pluttesnutt! Snuttesnutt muttemutt... Nä, det lät fel :-P" Och självklart kunde jag inte falla för det pluttenuttiga smset, så nu har jag suttit hela dagen och fixat en ny design till min syster. Fick helt fria händer, och detta är resultatet. Jag är nöjd och jag hoppas även Sofie är det.

Jag lovade även Daemon, min make, att slänga upp en bild på en snopp. Så för att göra han nöjd får jag väl ta och göra det med. Och stay calm .. jag kommer inte göra något liknande (som att t ex lägga upp groteska bilder) på era bloggar som jag får äran att designa. Min syster är den enda. Tyvärr.

Bild från google


Graviditet nummer 2

Det var väl både väntat och oväntat när jag plussade den där dagen.
Vi hade pratat om det och bestämt oss för att försöka ge Ellie ett syskon, men att det skulle gå med sådan raketfart var väl inte riktigt vad vi hade väntat oss. Man tänker ju ändå att det ska ta ett tag innan det tar sig, så att säga.
Men liksom förra gången gick det på första försöket. Och vi är så glada för det!

Oron för att det ska gå som sist finns där hela tiden. Men som sagt så kommer jag att få gå på extra kontroller och fr.o.m. v.26 kommer jag att få gå på Specialistmödravården om inte förr och våran BM har bokat in ett läkarbesök i samband med RUL. Jag ska även få lämna in urinprover varje månad för att hålla koll så jag inte får urinvägsinfektion osv.
Så på ett sätt känns det betryggande med dessa extra koller. Så får vi helt enkelt hålla tummarna att det går som planerat denna gång.

Jag är iallafall i v.12 nu (v11+1). Och denna graviditet har inneburit mer illamående än vad jag kan minnas att jag hade sist. Konstant trött, hungrig och illamående. Men det börjar ge med sig lite nu (peppar, peppar, ta i trä!).
Nästa besök hos BM blir den 7:e februari.





Aj äm alajv!

Jaa... Kan man ta och kalla detta för en bloggpaus, or what!?

Funderar på om man ska orka sammanfatta alla dessa månader väldigt kort i en vacker punktlista...
  • Den 3:e Juli fick vi bevittna när storasyster Sara och Glenn blev herr och fru Vettersand
  • Augusti, Ellie började dagis (förskola) och jag satte mig i skolbänken samt började jobba.
  • Resten av hösten ägnas all vaken tid till att pyssla ihop familjeliv, plugg och jobb.
  • December, klar med skolan. Slutar med VG i Samhällskunskap och Svenska B, G i Matte A (hallelulja!) samt G eller VG i Religion A (måste höra med läraren vad det bidde för någe).
  • Plussade på gravtest den 9:e december. Ellie ska bli storasyster!
  • Firade jul för första gången hos storasyster och hennes make. Dundersuccé! Saknade Graninge dock.
  • 29:e december fyllde Ellie hela två år! Hur kan tiden gå så fort?
  • 3:e januari inskrivning hos BM, alla värden såg bra ut, kommer att hålla extra koll på mig och pyret i magen pga. det som hände förra graviditeten. Bebisen är beräknad till den 4:e augusti.
Det var väl allt i stora drag.
Nu väntar ännu en spännande tid framöver :)




Namn: Sofie Vettersand
Bor: Umeå
Född: 1983·12·02
Civilstatus: Lever livet med Anton
Barn: Ellie som föddes med akut kejsarsnitt i v.29+5 den 29 december 2008 och ett litet knyte i magen som är beräknad till den 4 augusti 2011.


RSS 2.0