Sjukhus och BM besök

Idag var det sista gången vi var på SpecialistMVC. Och det känns faktiskt bra, det dom vill är ju att förhindra extrem prematurfödsel och jag har gått så pass långt in i graviditeten nu att OM det skulle sättas igång har bebisen så pass stora chanser att klara sig. Cervix var fortfarande 4 cm lång vilket också känns tryggt och bra för min del. Bebis låg med huvudet nedåt och läkaren Maria uppskattade vikten till 1300 gram ♥
Jag behöver heller inte lämna fler urinodlingar till BM. En sak mindre att komma ihåg ^^
Sammandragningarna jag ha påverkar inte livmoderhalsen försäkrade läkaren mig men om de skulle ändra karaktär eller jag skulle börja blöda så får jag höra av mig till förlossningen. Men jag tror faktiskt att denna livliga lilla bebis kommer att stanna kvar i magen i många veckor till.

Hos BM mätte vi magen, trots att vi var på sjukhuset tidigare samma dag, mest för att det skulle se snyggt ut i journalen ;P Lyssnade på hjärtljuden och tog blodprov. Trots att jag äter Niferex så hade jag lägre blodvärde denna gång (låg på mellan 106/107, vid inskrivningen hade jag 158). Men jag var ärlig och sa att jag slarvade lite med tabletterna. Så nu måste jag vekligen ta en tablett en gång om dagen, gärna i samband med juice eller någon frukt med c-vitamin. Tror jag får ha Niferex-asken hängandes runt halsen pga. mitt guldfisksminne. Det är bra, men kort!

Status v.29
Vikt: 62.4 kg
Hjärtljud: 148
SF-mått: 29 cm



v.29

Wow! Jag är på dag 200 av 280 och har således 80 dagar kvar till BF. Helt otroligt vad tiden går fort, iallafall efter vecka 20, då rusar bara tiden.
Jag har nu gått in i v.29 (v.28 + 3 för att vara exakt), om ungefär en vecka har jag gått lika långt som jag gick med Ellie innan hon bestämde sig för att komma ut. Lite oroligt, lite nervöst. På måndag ska vi till specialistmödravården och därefter till BM. Om cervix fortfarande är oförändrad kan jag slappna av ännu lite till.

Jag tycker att bebisen har blivit ännu mer aktiv nu. Det rör sig och sparkas och has i tid och otid. Men ack så himla mysigt. Att det syns så väl utanpå är ännu roligare! :)


Kaggen v.29.
Glömde min kamera i Umeå så jag passade på och lånade lillasysters ist.





Ellie har fått en deo av momma som hon promt skulle använda på bebis ^^


Igår var vi på stan med mamma, storasyster Sara och Wilma. Köpte födelsedagspresent till Roky som fyller hela två år på söndag, samt lite sommarkläder till Ellie, fyndade lite till mig själv och bytte ut en body som jag köpte i lördags till bebis till en storlek mindre. Man tycker att storlek 50 till bebisen ser sååå liten ut, men Ellies första kläder var ju än mindre, till och med storlek 44 var för litet för henne. Vissa av hennes bodys var i storlek 40 ^^
Man glömmer fort liten hon verkligen var.

Näe, lite fika på det här så!



v.28

Ja, så var det ett tag sedan man uppdaterade återigen. Har mest bara jobbat så man har inte haft så mycket tid, ork, eller lust att sitta vid datorn. Men! I morgon är sista arbetsdagen för min del. Sen är det två veckors semester och efter det går jag på graviditetspenning, som det heter nu för tiden. Najs! :)

I tisdags gick jag in i v. 28. Pyret är verkligen livlig där inne, för några nätter sedan kändes det som att h*n var på väg att bryta sig ut, genom naveln. Jag kan nästan tänka mig hur det kändes för Kane (John Hurt) när den lilla alien smet ut genom bröstkorgen på han... ^^
Jag har börjat känna mig mer otymplig nu. Det är inte "bara" att ta sig ur sängen nu för tiden, eller att ta på sig skor eller andra grejer som innebär att man måste böja sig ner, ska bli spännande att se hur pass osmidig man kan bli. Bara jag slipper att samla vätska. Verkar inte alls vara så skojj. Det räcker med åderbråck, ryggont och foglossning som ibland gör sig påmind :P


Magen v.28 (27+2)


Var tvungen att ta en standardbild med händerna på magen ^^
Ådriga händer har jag också tack vare den ökande blodmängden i kroppen.


Jämförelsebild när jag väntade Ellie i v.28. En betydlig smalare
och korthårigare Sofie ;P

Att läsa om i v.28:

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?



Om v.27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.


Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.



v.27

I tisdags gick jag in i vecka 27 och idag var jag och gjorde VUL/UL undersökning. Kom en kvart försent dock då Anton på något vänster sträckt ryggen i natt och kunde således inte ta sig upp ur sängen i morse. Trots idogna försök både från honom och mig. En lätt panik utbröt, dels för hans skull och dels för att tiden gick. Efter många om och men gav vi upp. Att ta bussen var ingen mening, det skulle ta alldeles för lång tid. Ringde taxi men det skulle ta mellan 40-45 min så det var bara att utesluta. Men så kom grannen Jim till undsätting och skjutsade mig och trollet till sjukhuset.

Ellie var from som ett lamm under hela undersökningen.
Bebisen i magen växer och frodas och läkaren Maria uppskattade att pyret nu väger 972 gram. Vi fick se bebisen ligga och gapa och svälja fostervatten. Väldigt spännande tyckte Ellie :)
Cervix var fortfarande lång så nästa besök kanske blir det sista, beroende på hur cervix ser ut då. Kan hända att det blir ytterligare en undersökning.
Nästa VUL/UL sker om två och en halv vecka. Då är jag i samma vecka som Ellie bestämde sig för att entra världen, i vecka 29 närmare bestämt.

Älskade, älskade pyre ♥ Vi längtar efter dig!

 

Trollet ett dygn gammal ♥ Född v.29+5



Men snart går jag på semester (har totalt 7 dagar kvar att arbeta) och efter det går jag på graviditetspenning så då kan man vila och ta det lungt på ett helt annat sätt. Känns skönt och en stor lättnad!

Ska ta och se hur det går för min stackars invalida karl ♥ Ska smörja honom extra kärleksfullt med Voltaren på ryggen. Den stackarn!

Jämförelsebilder v.26



Lika stor som jag är nu, lika stor var jag ungefär när jag var i v. 28 med Ellie ^^




99

 

Idag är det 99 dagar kvar till beräknad förlossning. Jag har således varit gravid i 181 dagar av 280 och gått 64,6 % av graviditeten. Hej hå, vad det går! :)

 

Mitt nuvvarande mål är att passera vecka 30 utan att bebis gör planer på att komma ut. Efter vecka 34 känns det som att jag kan slappna av helt och hållet. Då kan pyret komma precis när h*n känner för det. Men fram tills dess tar jag en dag, en vecka i taget.

 


Hyreskontraktet löper inte ut än på ett tag så ha inte så bråttom likt storasyster ♥


Bildbomb från i påskas

Kom ju på att jag inte lagt upp bilder sen i påsk.. Minnet är bra men kort!

Fredagen den 22:a april





Anton, André och svärfar Nisse




Bustrollet ♥


Svärmor Birgitta


Gillar Andrés min på denna bild ^^


Farfar skjutsar Ellie i skottkärran.


Mysigt, veden till trots.




Starx därpå somnade hon


Lördagen den 23:e april


Jag passar på att sola kaggen i v.24. Osminkad och ovårdad som sig bör.




Med glass runt hela mun! ♥


Trollet roade sig med att putta ner vagnen nedför slänten.


Mys runt elden.

Fin!


Vecka 26

Jag är alltså i vecka 26 nu (25+4 för att vara exakt). Det sparkas och has där inne mest hela tiden, mindre uppskattat är när pyret får en fullträff på revbenet eller när bebis skickar välinriktade sparkar mot blåsan och neråt. Ibland känns det nästan som h*n är på väg att rymma ut.

I natt drömde jag att jag födde igen, men denna gång kom jag ihåg hela förlossningen. Jag var på sjukhuset för att göra en VUL/UL undersökning. Det var en annan tjej där också som var före i kön och det visade sig att hon var öppen 8 cm och vattnet hade gått, men sedan visade det sig att det var jag som var öppen 8 cm och när jag låg där på britsen så slank bebisen bara ut. Jag lyfte upp bebisen och la den vid bröstet och det visade sig att det var en tjej denna gång, för tidigt född men inte så mycket, hon hade ljust och rätt långt hår. Hon skrek inte men andades men det gjorde mig orolig men BM sa att allt var i sin ordning så då kunde jag slappna av.

Jag är så otroligt nyfiken på vad som gömmer sig där i magen. Magkänslan har sagt att det är en liten pojke som ligger där. Men det återstår att se när pyret bestämmer sig att komma ut i den stora vida världen ♥ Så spännande!





v.26 ♥


v.25+4


Vecka 26:
Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka. (http://www.gravid.se)

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

 

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser. (http://www.blimamma.se)



Bm och badhusbesök

I måndags var vi hos BM. Allt såg bra ut förutom att jag har sjunkiti blodvärde och måste nu äta järntabletter. Hård mage, here I come!

Status v. 25
Vikt: 60,7kg
Hjärtljud: 155
SF-mått: 25 cm


Barnmorskan tyckte jag skulle kontakta sjukgymnast pga. min rygg, vilket jag nog ska göra. Kan vara värt att testa och få tips om träning osv. då jag emellanåt har så ont att jag varken kan sitta, ligga eller stå. Nästa besök hos BM sker om tre veckor.

Har bara drömt om bebis, graviditet och förlossning i natt. Jag drömde att vi fick en liten pojk med lika lockigt hår som sin syster och stora blå ögon. Men jag var så besviken för att förlossningen gått så snabbt att jag inte mindes eller kom ihåg den. Och Anton hade helt glömt bort att fotografera under förlossningen också, inte förrens bebisen var flera månader kom någon av oss på att knäppa kort, och jag var så ledsen, arg och besviken över detta...
En annan dröm jag hade i natt handlade också om förlossning jag inte mindes, närmare bestämt 2 stycken. Vi hade tre barn, två flickor och en pojke och även där var jag så ledsen och besviken över att jag inte kom i håg mina förlossningar och Anton vägrade ett fjärde barn bara för att jag skulle få uppleva en riktigt förlossning... :P

Nog om det! Igår var vi på badhuset här i Ö-vik med sällskap av bästa Daemon, Devinia och härligaste Roky. Ellie och Roky härjade och plaskade och hade det så kul. Orädda Roky testade nästan alla rutschkanor som fanns, både för stora och små. Ellie däremot som är betydligt fegare och räddare utav sig föredrog bubbelpoolen. Men roligt hade vi och nästa gång vi kommer och hälsar på ska vi göra om det.

Senare i eftermiddag bär det av till Bjurholm och i morgon och resten av helgen är det jobb som står på schemat för min del.




Nyckelharpa

Jag älskar ljudet av nyckelharpa, som toner från en annan tid.

Jag har för mig att en av mina mostrars man kan spela nyckelharpa, dock kan jag inte minnas att jag hört honom spela. Men jag kommer ihåg när man var liten och hälsade på att ofta och facinerat tittade jag på detta mystiska och konstiga instrument som hängde där på väggen.


Jag önskar att jag var så där musikaliskt begåvad att jag kunde ta mig an vilket instrument som helst. Har både spelat piano och fiol men då var man så ung och otålig att man aldrig ro att spela och öva. Något man kan ångra idag...

För några år sedan köpte jag min en mungiga. Också ett instrument som jag älskar. Men lätt är det inte att spela på ^^





Om två timmar ska vi till BM och mäta mage och lyssna på hjärtljud. Nog bäst att jag hoppar in i duschen och börjar göra mig iordning. Sen bär det av till jobbet och därefter Ö-vik! :)




Namn: Sofie Vettersand
Bor: Umeå
Född: 1983·12·02
Civilstatus: Lever livet med Anton
Barn: Ellie som föddes med akut kejsarsnitt i v.29+5 den 29 december 2008 och ett litet knyte i magen som är beräknad till den 4 augusti 2011.


RSS 2.0