v.21 (20+6) going on v.22

Kanske ska uppdatera lite på magfronten också. Byter vecka i morgon och går således in i v.22 och har idag 133 dagar kvar till beräknad förlossning. Förutom sammandragningar som kommer emellanåt och det mysiga åderbråcket som gör sig påmind så mår jag kanon!
Foglossningen har jag inte känt av så mycket (peppar, peppar, ta i trä!).
Bebisen sparkar och härjar i magen, oftast sent på kvällen och ibland har jag vaknat till av pyret som gör sig påmind. Än sover jag delvis på magen men det är bara en tidsfråga innan man kommer ha svårt att hitta bekväma sovställningar.

Kaggen ♥ Bild tagen igår.

 

Naveln börjar puta ut. Ellie försöker hela tiden peta tillbaka naveln.

 

v.21 (20+5)

Bebisen:
Det står lite olika på olika sidor men bebisen är mellan 20-27 cm och väger nu mellan 420-575 gram.

V.21 - Nu börjar hon/han ta små sovstunder, även om ett regelbundet sovmönster inte har utvecklats ännu.  För det mesta sover fostret när kvinnan rör på sig och vaknar när hon sätter eller lägger sig ner. Vissa foster har nu hittat sin favoritsovställning.

Nu börjar ögonbrynen växa. Flickfostrets livmoder blir fullt utvecklad denna vecka och slidan börjar ta form. Det bruna fettlager som hjälper fostret att hålla värmen täcker nu hals, bröst och ljumskar.

Nu täcks också huden av ett vaxlager. Det består av döda hudceller, celler från lanugohåret och olja från hudkörtlarna. Vaxlagret skyddar fostret från hudinfektioner. En del av det är kvar vid förlossningen och gör barnet halt, vilket underlättar passagen genom födelsekanalen. Nyfödda har ofta kvar lite vax i hudvecken.

V.22 - Nu är det full aktivitet som gäller och det är fortfarande gott om plats i livmodern –så fostret tar ut svängarna ordentligt. Eftersom omgivningen består av vätska så är rörelserna mycket mer graciösa än vad de kommer att vara efter födseln när tyngdlagen omöjliggör vissa av rörelserna eftersom musklerna då inte är tillräckligt starka. Men i livmodern praktiseras både volter, boxning och sparkar.

Även om fostret har växt mycket så är det fortfarande en tunn och skör varelse. Kroppsfettet är nämligen inte så tjockt ännu. Fostret tränar nu aktivt på andningen.




« Namn

« E-postadress (publiceras ej)

« URL/Bloggadress




Jag är här ofta, kom ihåg mig!



Trackback


Namn: Sofie Vettersand
Bor: Umeå
Född: 1983·12·02
Civilstatus: Lever livet med Anton
Barn: Ellie som föddes med akut kejsarsnitt i v.29+5 den 29 december 2008 och ett litet knyte i magen som är beräknad till den 4 augusti 2011.